Muškarci čak 12 puta više zaraženi HIV-om nego žene

VEST

U Srbiji je prošle godine od side preminulo 20 ljudi, dok je bolest otkrivena kod 164 osobe, naglašeno je juče povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od ove bolesti. Cilj je povećanje informisanosti, promovisanje solidarnosti i zajedničkih akcija u oblasti prevencije HIV infekcije i side. To je prilika da se oda počast onima koji su izgubili živote tokom pandemije uzrokovane HIV-om i pruži podrška osobama koje žive sa ovim virusom.

Kako je naglasila dr Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, od 1984. do kraja 2022. godine, u Srbiji je registrovano 4.605 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 2.177 osoba obolelo od side, dok su 1.352 osobe umrle.

– Skoro polovina svih novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om tokom 2022. godine registrovana je na teritoriji grada Beograda (41 odsto), dok je 51 osoba registrovana u Vojvodini, od kojih je 29 osoba sa teritorije Južnobačkog okruga, gde se i najveći broj osoba testira. Kod 125 novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om, virus je prenet seksualnim odnosom bez kondoma, dve osobe su inficirane razmenom pribora za injektiranje, dok kod 37 osoba nije naveden način prenosa infekcije – istakla je dr Simić.

Među novootkrivenim osobama inficiranim HIV-om tokom prošle godine registrovano je 12 puta više muškaraca, skoro dve trećine je bilo uzrasta 30–49 godina, skoro svaka treća osoba je bila uzrasta 20–29 godina.

– HIV se leči u četiri centra, a kod nas su trenutno na lečenju 452 pacijenta, koji po terapiju dolaze jednom u šest meseci. Tada im uradimo analize krvi da proverimo kakav im je imunitet i vidimo da li lekovi koje uzimaju deluju. Čak 97,2 pacijenta više nemaju virus u krvi jer lekove uzimaju redovno. Nadamo se uvođenju novih terapija posle pet godina čekanja – kaže profesor dr Daniela Marić, infektolog Klinike za infektivne bolesti KC Vojvodine.

Danas je HIV infekcija hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ukoliko se lečenje započne na vreme, poželjno u što ranijem stadijumu infekcije. Ukoliko se lečenje sprovodi kontinuirano i u skladu sa uputstvima dobijenim od lekara postiže se uspešna kontrola oboljenja, što znači da osoba na uspešnom lečenju ne može da prenese infekciju na druge osobe putem krvi.

Profesor dr Jovan Ranin, infektolog Klinike za infektivne bolesti UKCS-a, pojasnio je da se sada HIV drži pod kontrolom, a da ljudi koji ga imaju uglavnom umiru od metaboličkog sindroma i drugih pridruženih oboljenja.

– Cilj je da zaustavimo epidemiju ranim otkrivanjem bolesti i ranim početkom lečenja – dodao je dr Ranin.

Kako je naglašeno, težnja osoba inficiranih HIV-om je da žive u svetu bez stigme u kome se svaka osoba poštuje, ceni i ima mogućnost da napreduje, bude prihvaćena i uključena u društvo.

– Treba znati da se susrećemo sa slučajevima stigme kada je reč o zaraženima HIV-om. Imamo jedan slučaj u Zaječaru, gde su pet devojaka diskriminisane jer ih je neko na društvenim mrežama targetirao kao zaražene HIV-om, uz napomenu da su zarazile još 500 ljudi. A nijedna od njih nema HIV. Uspeli smo da im organizujemo pravnu pomoć i podršku – dodao je Goran Radisavljenić iz Timočkog omladinskog centra.

U okviru ovogodišnjeg obeležavanja Dana sećanja na preminule od side planirani su tradicionalni moleban, koji će se održati u Beogradu 21. maja (u 12 časova u prostorijama Čovekoljublja – Dobrotvorne fondacije Srpske pravoslavne crkve, Avgusta Cesarca 25), ulične manifestacije sa tradicionalnim paljenjem sveća, kao i promocija i pružanje usluga besplatnog i anonimnog savetovanja i testiranja na HIV.